Pestele se curata de la coada

Peștele se împute de la cap si se curăță de la coadă zice o vorbă românească.

Am văzut de curand o ințiativă numită Oameni noi în politică și mi-am adus aminte ce scriam acum 2 ani despre barierele pe care oamenii de calitate trebuie să le depășească pentru a ajunge în locurile unde se iau deciziile politice.

Pe 1 aprilie 2016 era momentul când drumul meu se ducea în altă direcție decât cel al Partidului Pirat România iar mesajul final vorbea despre modificarea legislației electorale astfel încât dreptul de a alege și de a fi ales în România să însemne altceva decât simularea democrației.

Astăzi, birocrația și șefii din partidele politice decid cine este pe lista candidaților și mai ales cine este pe locuri cu șanse de a fi ales.
Alegătorul este pus în fața unor liste fixe, stabilite de un număr restrâns de indivizi și promovând în general politruci a căror principală calitate este obediența față de partid.

Așa cum eu și pirații nu am fost primii sau singurii care am cerut schimbarea Legii Partidelor, ci doar cei care am reușit, modificarea legilor electorale a fost cerută și uneori facută în funcție de un interes sau altul. Poate că de data asta inițiativa “Oameni noi în politică” va reuși inițierea procesului legislativ și printr-o circumstanță favorabilă vor obține ceea ce au cerut. Să nu uităm că nici piraților matematica electorală nu le era favorabilă, dar toti suntem datori să încercăm.

Am totusi o sugestie pentru organizatori: avem nevoie de alții decât cei pe care partidele îi vor și îi promovează. Soluția este votul preferențial pe liste. Posibilitatea alegătorului de a vota și cu ultimul de pe listă dacă vrea și dacă acela este de fapt persoana care are competențele necesare poziției pentru care candidează.
Asta ar face dintr-o inițiativă bună una cu potențial de a schimba fundamental calitatea actului decizional în România.

Alegătorii ar avea posibilitatea de a curăța politica ce astăzi le pute, de la coada până la cap.