Alegi și câștigi

Vot alegeri 2016

În pregătirea alegerilor din decembrie 2016 pentru Parlamentul României am fost martorii sau actorii unei răsturnări a principiilor de bază ale poporului român: hărnicie, cinste, ospitalitate, buna înțelegere cu vecinii. Care mai de care ne-au explicat cum nu contăm dacă nu votăm, cât de proști, vânduți sau needucați suntem dacă nu votăm cu ei și ce bine știu ei să rezolve toate problemele inventate.

Însă toți cei care au încercat să ne influențeze alegerea au uitat sau ignorat esența votului. Votul este unul din principiile de bază ale sistemelor moderne de organizare statală, care constă în aceea posibilitate a fiecărui cetățean de a-și exercita activ și pasiv dreptul de a-și alege reprezentanții în legislativ sau alte funcții reprezentative, respectiv de a fi ales.

Fiecare cetățean cu drept de vot contează în ziua votului: pentru procentul de prezență la vot, pentru greutatea votului celor prezenți, pentru procentul de voturi valabil exprimate, pentru o grămadă de calcule și formule. Rezultatul final ține cont de fiecare cetățean și ceea ce fiecare alege să facă este important.

Cetățeanului chemat să voteze i-a fost prezentată oferta și motivele pentru care ar fi mai bine să acționeze într-o direcție sau alta dar instrumentul favorit în campania tuturor partidelor a fost ura. Ura față de cel care votează altfel, ura față de cel care are un alt grad de educație, altă poziție socială, alt domiciliu. Ni s-a spus cât de diferiți suntem unii de alții, cât de important e să avem puterea, cât lapte și miere va curge pe străzi dacă ceilalți vor fi eliminați. Din discuții au dispărut bunătatea, cooperarea, interesul comun.

Iar campania aceasta electorală poate a avut cel mai mare grad de adevăr de până acum. Politicienii și media ne-au vorbit mai puțin despre cât de bine va fi pentru cetățeni și mai mult despre revanșa pe care și-o vor lua împotriva celorlalți. Și nu doar în România.  Aparent ceea ce ni se promite azi este păstrarea a ceea ce avem sau doar o mică diminuare, dar doar dacă facem ce ni se spune și doar dacă îl urâm pe vecin, pe cel din altă localitate, pe cel plecat să muncească în străinătate de bine ce îi era în România, pe ruși, americani, europeni …

Ce e val ca valul trece, spunea Eminescu. Și indiferent dacă valul este de ură, lăcuste, boli sau răutate, în urma lui vom rămâne oameni. Și vom lucra împreună pentru a ne fi mai bine, îl vom ajuta pe cel care are nevoie și ne vom organiza conform unor valori pozitive.

Organizati-va!