Poliția română își cumpără sistem de recunoaștere facială

Supraveghere

Potrivit datelor publicate în Sistemul Electronic de Achiziții Publice sub numărul 170104/27.09.2016, Poliția Romana vrea să implementeze un sistem informatic denumit NBIS (National Biometric Identification System), evaluat la peste 1,1 milioane de euro.

Printre multele detalii tehnice, aflăm că Sistemul Național de Identificare Biometrică:

– vrea să permită recunoaștere persoanelor prin compararea unor imagini inițiale cu cele  provenite din diferite surse precum camere de supraveghere CCTV, webcam-uri, telefoane mobile, camerele bancomatelor etc.

– se vrea să poată identifica persoane suspecte și persoane cu identitate necunoscuta (ex: care poartă ochelari, barbă, păr lung, expresii faciale diferite, fața parțial acoperită cu excepția ochilor etc.), prin modulul expert de examinare avansată cu procesare suplimentară a imaginilor.

Problemele pe care le ridică acest anunț se pot împărți în două categorii:

  1. Suspiciuni de corupție: termenul pană la care se depune oferta și mai ales cel de implementare par extrem de scurte pentru un sistem nou care ar trebui să se conecteze la echipamente deja existente, adică ar trebui să îi fie asigurată atât compatibilitatea cât și interoperabilitatea. Achiziția și implementarea se pot realiza în termenul prevăzut în anunț numai de cineva care cunoaște deja sistemul actual și are pregătite soluțiile software și hardware compatibile. Cum am mai văzut în alte achiziții, metoda cea mai răspândită este cea în care caietul de sarcini e de fapt scris de viitorul câștigător al licitației. Iar Ministerul de Interne și structurile coordonate au fost în ultima vreme obiectul unor anchete ce privesc fapte de corupție.
  2. Suspiciuni de utilizare abuzivă: liniștea sub care s-a făcut publicarea și lipsa unor semnale publice asupra acestei intenții ridică întrebări asupra legalității utilizării unui astfel de sistem. Achiziția va aduce un instrument, dar utilizarea este altă problemă. Știm deja din dezvăluirile despre serviciile altor țări că sisteme de acest gen au fost abuzate de operatori pentru scopuri personale. Cum ar fi ca șeful sau chiar executantul să îl poată utiliza pentru a afla cine e vecinul care nu i-a dat bună ziua sau cine a venit în vizită la colegul căruia vrea să ii ia postul.

Bine ați venit în lumea lui Orwell. Suntem siguri că sistemul nu va fi abuzat de operatorii săi 😉

Pentru alte detalii și comentarii vedeți articolul lui Adrian Vasilache pe Hotnews