Cum să păcălești “SISTEMUL”

Revolutie, EvolutieEste pătrățos, titanic, rece. Are șenile care strivesc totul. Este sistemul social în care te afli. Pe turnurile lui recunoști mai multe fețe. Sunt cele ale profesorilor tăi, ale șefilor ierarhici, polițiști, militari, preoți, politicieni, funcționari, medici. Cei care ar fi trebuit să îți spună ce este rău și ce este bine și ce purtare trebuie să ai ca să rămâi în turmă.

Este SISTEMUL.

Împotriva sabiei lui nu poți face nimic. Când îl lovești, Sistemul te bombardează cu hârtii : carnete de note, procese verbale, formulare de completat dacă vrei să îți recuperezi banii, formulare pentru taxe, avize de concediere, înștiințări privind finalul șomajului, chitanțe pentru chirie, întreținere, electricitate, telefon, apa, taxe locale, taxe pe proprietate, somații de plată, liste negre, convocări, înștiințări datate cu două luni în urmă.
Sistemul este prea mare, prea greu, prea vechi prea complex.
În spate, cei aserviți lui înaintează înlănțuiți. Ei completează formulare. Unii se sperie că au depășit termene Alții intră în panică pentru că le lipsește o hârtie oficială. Când devine prea inconfortabil, unii încearcă să ia puțină distanță.
Sistemul se apropie.
Îți întinde un colier de metal care te va conecta la lanțul cu care ceilalți sunt deja prinși. El avansează știind că totul se va petrece automat și că nu ai nici o alegere sau mijloc de a îl evita.
Mă întrebi ce să faci ? Îți răspund că împotriva Sistemului trebuie să faci revoluție.
Ce ?

REVOLUȚIE

Îți ascunzi fața cu o cârpă colorată, înșfaci primul steag și îl fluturi strigând: « Moarte sistemului »
Mi-e teamă că te înșeli.
Acționând așa, nu numai că nu ai nici o șansă să câștigi, dar mai și întărești Sistemul.
Privește, tocmai a adăugat noi restricții motivând că este pentru a se apăra de revoluția ta. Cei înlănțuiți nu îți sunt recunoscători. Înainte, exista o mică speranță de a mai lărgi puțin jugul. Din cauza ta acum este mai greu.
Acum, împotriva ta este nu doar sistemul, ci și cei înlănțuiți de el. Iar steagul pe care îl fluturi, este într-adevăr al tău ?
Îmi pare rău, trebuia să te avertizez. Sistemul se hrănește cu energia adversarilor săi. Uneori fabrică steaguri și ți le înmânează. Ai căzut în capcană.
Nu te îngrijora, nu ești primul.

Și atunci, să ne supunem ?
NU

Ești aici pentru a învăța să învingi, nu pentru a te resemna.
Împotriva sistemului trebuie să inventăm o altă formă de revoluție. În loc să faci revoluția altora, fă (R)EVOLUȚIA ta personală. În loc să vrei ca alții să fie perfecți, evoluează tu. Caută, explorează, inventează. Inventatorii sunt adevărații rebeli !
Creierul tău este teritoriul de cucerit.
Lasă sabia. Lasă violența, răzbunarea și invidia.
În loc să distrugi colosul în care deja mulți și-au rupt dinții, adună puțin material și fă-ți propria creație într-un colț.
Inventează. Creează. Propune altceva.
Chiar dacă la început va părea un castel de nisip, e cea mai bună metodă de ataca acest adversar. Crește-ți ambiția. Încearcă ca propria creație să fie mai bună decât sistemul actual.
Sistemul vechi va fi depășit în mod automat.
Doar pentru că nimeni nu propune o alternativă interesantă, Sistemul poate strivi indivizii.
Azi avem de o parte forțele stagnării care vor continuitatea sistemului și pe de alta, forțele reacțiunii care din nostalgia trecutului îți propun să te lupți contra sistemului pentru a reveni la sisteme arhaice.
Atenție la acest fals drum.
Există și altă cale, cea a mersului înainte. Inventează-o. Nu ataca sistemul, DEMODEAZĂ-L !

Construiește repede. Găsește-ți propria identitate și afișează-o pe castelul tău de nisip. Pune acolo tot ce te caracterizează : culorile tale, muzica, visele.
Privește ! Sistemul nu doar începe să se prăbușească, dar îți va examina creația. Sistemul te va încuraja să continui. Este incredibil, dar sistemul nu este doar rău, este depășit și este conștient de propria învechire.
Sistemul aștepta de mult ca cineva curajos ca tine să propună altceva.
Cei înlănțuiți au început să discute între ei. Să creadă că pot face la fel. Susține-i!
Cu cât vor exista mai multe idei originale cu atât Sistemul va fi obligat să renunțe la vechile căi.

Notă: acesta nu este o creație originală ci  un fragment din „Le Livre du Voyage” de Bernard Werber (1997), tradus și adaptat de Cristian Bulumac. Imaginea: Banksy