“Shăruişte” ştiri cât mai poţi

Copyright breaks the Internet

Azi Comisia Europeana a publicat proiectul noii legislaţii privind copyrightul, introducând un drept adiţional care permite deţinătorilor de site-uri să ceară plăţi pentru legăturile către materialele de pe site-urile lor. Mai simplu spus, dacă vrei să publici o legătura către o stire eşti bun de plată.

Nu e prima oară când se încearcă asta, pentru că în Spania şi Germania deja există astfel de prevederi, cu consecinţe dezastruase pentru informarea publicului. Scopul prevederii era să îi facă pe cei care deţin agregatoare de ştiri şi site-uri cu trafic mare să plătească pentru distribuirea ştirilor. Adică pe Google. Şi ce a făcut Google? În Spania a oprit serviciul de ştiri, iar în Germania a scos presa din index până când a primit o licenţa permanentă şi gratuită. În urmă au rămas micile bloguri şi reţelele sociale, adică utilizatori care în curând pot fi buni de plată pentru că au publicat o legătură către o ştire sau alt material.

În conferinţa de presă Vicepreşedintele Comisiei Europene Andrus Ansip a negat ca e vorba de o taxă pe hyperlinkuri. Probabil că în limba vorbită în Comisie dreptul de a cere compensaţie pentru linkurile către ştiri/materiale de presă se numeşte diferit, dar pentru noi restul un hyperlink e un hyperlink, iar a crea un regim preferenţial pentru marile publicaţii nu sună bine.

Şi Comisia Europeană nu s-a oprit aici. Proiectul vorbeşte de aceeaşi poliţie a Internetului care a fost cauza respingerii ACTA. Practic au copiat aceeaşi idee cu minime schimbări, cerând platformelor şi providerilor să ne scaneze conţinutul şi să acţioneze ca o poliţie privată.

Textul ACTA:

Art .13 ACTA

Textul propus acum:

Copyright reform

Un material mai detaliat în limba engleză AICI