Internet gratis pentru toți?

Europa noapteaDe la Bruxelles vin și vești bune, nu doar cereri de a primi 1000 de refugiați în schimbul milioanelor de români plecați prin alte state europene.
Comisia europeana a propus pe 14 Septembrie ca toți cetățenii europeni să primească acces la un set de bază de servicii Internet, lista incluzând probabil rețele sociale, aplicații de mesagerie, servicii publice, în funcie de statul în care locuiesc.

Accesul de bază, cum este el denumit, vine ca urmare a faptului că din punct de vedere tehnic aproape toți cetățenii Uniunii ar putea avea acces la Internet, dar nu toți o fac, din motive financiare sau din alte motive. Dar societatea a evoluat astfel încât accesul la Internet nu mai este un lux, ci un instrument necesar in viața zilnică, oarecum similar curentului electric si apei curente. Accesul la Internet oferă posibilitatea creșterii gradului de informare, implicarea in dezbateri, exercitarea de activități economice, divertisment și socializare.

Dar de unde se vor plăti toate astea? Știm bine că azi, deși în România exista multe oferte la prețuri scăzute, Internetul nu este încă gratis. Ei bine, Comisia Europeana nu folosește cuvântul „gratis” în propunere dar sugerează statelor membre un mecanism de cupoane care să le asigure și celor lipsiți de posibilități materiale  potenţialul acces la Internet. Practic ai plătit sau nu, vei avea acces la un Internet mai micuț, de bază.

Deja unii critici spun ca astfel se finanțează accesul al Internet pentru unii din bugetul statului și se umplu buzunarele companiilor de telecomunicații. Însă dacă ne uităm la beneficiul social al unor cetățeni mai bine informați, al accesului la serviciile publice aflate la distanțe mari, la creșterea numărului de utilizatori activi respectiv de consumatori, vom vedea că propunerea Comisiei Europene e o strategie bună pe termen lung.

Însă pentru ca accesul universal și gratuit la Internet să devină o realitate trebuie ca Parlamentul European și Statele Membre să aprobe propunerea Comisiei.
Tu când ai scris ultima oară europarlamentarului tău sau Guvernului României?